NIEUWS

28-05-2024

Speciaal voor Oosthem en omgeving

Oosthem, 28 mei. Op 8 juni aanstaande is er in Galerie van 15.00-17.00 uur een feestelijke bijeenkomst voor mensen uit Oosthem en omgeving. Daarmee wil Betske Salverda, de huidige galeriehouder en de vrouw van Far Wevers, de band tussen gemeenschap en galerie onderstrepen. ‘Juist nu er een tentoonstelling is met schilderijen van de kunstenaars die hier woonden en werkten, vind ik dat belangrijk. Veel mensen kennen Olav en/of Far. Helaas is Far er niet meer. Maar Olav is er natuurlijk bij, op 8 juni. Hij staat die middag in de schijnwerpers. Zijn dochter Hanna, zal die middag een verhaal vertellen over het wonen op de boerderij. En over het werken van haar vader daar.’  Van harte welkom!

18-05-2024

De transparante wereld van Ubaldo Sichi

Oosthem, 18 mei 2024.  Gitte Brugman, fotojournalist met kunst als specialisatie, interviewde Ubaldo Sichi in Galerie Oosthem. Een mooi en boeiend gesprek over zijn leven en kunst. En vooral over zijn werkwijze, een eigen uitvinding.  Dit gesprek is de moeite waard om terug te luisteren en is onder dit nieuwsbericht terug te vinden. Mart Salverda en Wouter Offringa zorgden met hun trompet en gitaar voor een passende en prachtige muzikale omlijsting. Een feestelijke en gezellige opening!

05-05-2024

Intermezzo Kamerschermen

Oosthem, 5 mei 2024, Binnenkort verwelkomen we de eerste gastkunstenaar in dit jubileumjaar van Galerie Oosthem. Tussen de schilderijen van Olav Cleofas van Overbeek en Far Wevers kunt u genieten van de poëtische kamerschermen van Ubaldo Sichi. Kunstwerken die meebewegen met het licht… De combinatie is verrassend. Gitte Brugman, fotojournalist en bekend van haar kunstreportages in de Leeuwarder Courant, interviewt Ubaldo over zijn werk en werkwijzen. Mart Salverda (trompet) en Wouter Offringa (gitaar) zorgen voor de muzikale omlijsting. Van harte welkom!

30-04-2024

Terugblik opening

Afgelopen zondagmiddag was het druk in Galerie Oosthem. Uit het hele land waren er mensen gekomen voor de opening van Schilders van Hernepaed 4. En dat was de moeite waard. Feya Wouda, die deze prachtige tentoonstelling ook heeft ingericht, verbond in haar openingsverhaal de kunstwerken van beide schilders met elkaar. Job, de oudste zoon van Olav Cleofas van Overbeek stond stil bij het werk van zijn vader en de inspirerende rol die hij nog steeds speelt in het leven van zijn kinderen. Berend bracht de muziek ten gehore die hij vijf jaar geleden speciaal voor het afscheid van zijn oom Far Wevers had gecomponeerd.  Isabel, las gedichten voor van haar opa Far, ter ere van de uitgave van zijn Verzamelde Gedichten. Natuurlijk hadden de schilderijen van beide kunstenaars de hoofdrol. Voor het eerst onder een dak, en nog wel daar waar een groot gedeelte is ontworpen en gemaakt. Dat alles gaf veel gesprekstof tijdens een sfeervol samenzijn. 
Klik hier voor de foto’s.

28-04-2024

Dichter Far Wevers

Niet iedereen weet dat Far Wevers (1940-2019), de man die Galerie Oosthem heeft opgebouwd, niet alleen beeldende kunst maakte, maar ook een begenadigd dichter was. Tijdens de opening van de jubileumtentoonstelling werden zijn Verzamelde gedichten gepresenteerd. Samengesteld door zijn vrouw en de huidige galeriehouder, Betske Salverda. De prachtige bundel bestaat uit eerdere uitgegeven en ongepubliceerde nagelaten gedichten. Kleindochter Isabel las enkele gedichten voor.
Deze bundel kost €39,50 en is verkrijgbaar in Galerie Oosthem.

09-04-2024

NIEUWS

9 april 2024 Oosthem. Schilders van Hernepaed 4. Olav Cleofas van Overbeek liet stallen ombouwen tot ateliers, Far Wevers maakte 20 jaar geleden van een deel een galerie. Allebei bouwden ze er laag voor laag aan hun schilderijen. Beiden zijn gevoelig voor de natuur en haar seizoenen. Beiden op zoek naar de essentie. Twee totaal verschillende kunstenaars, en toch zielsverwanten. Hun schilderijen samengebracht in Galerie Oosthem zorgen voor een onverwacht verrassende en ontroerende expositie.
Nog een kleine drie weken, dan is het zo ver. De feestelijke opening van deze jubileumexpositie vindt plaats op zondagmiddag 28 april om 15.00 uur. Kunsthistoricus Feya Wouda die ook de exposities van Galerie Oosthem inricht, houdt het openingsverhaal. Job van Overbeek, een van de zonen van Olav, zal ook iets vertellen. Berend Salverda verzorgt de muzikale omlijsting. Als verrassing worden bovendien de Verzamelde gedichten van Far Wevers gepresenteerd. Van harte welkom. Fijn als u uw komst meldt via ons contactformulier!

29-02-2024

Galerie Oosthem 20 jaar

Twintig jaar geleden opende Galerie Oosthem haar staldeuren voor kunstliefhebbers. Sindsdien hebben we daar kunnen genieten van uiteenlopende soorten kunsten. Altijd vol verrassing en uitdaging. Dit jaar is er één basisexpositie die duurt van 28 april tot 5 oktober. Met werken van de twee schilders die hebben gewoond en gewerkt in de boerderij waarvan een deel is omgebouwd tot galerie. Olav Cleofas van Overbeek en Far Wevers, twee totaal verschillende kunstenaars, die allebei geraakt en geïnspireerd zijn door de prachtige Friese natuur in hun nabijheid daar. U kunt hun werken beleven vlakbij de plek waar ze zijn ontstaan. Daarnaast komen er tijdens drie kortere periodes kunstenaars met ruimtelijk werk. Ook dit jaar organiseren we bijzondere bijeenkomsten en workshops. Binnenkort volgt er meer informatie op de website.

08-08-2023

NIEUWE EXPOSITIE IN OOSTHEM: D E C O R U M

Vanaf 27 augustus kunt u zich in Galerie Oosthem laten verrassen door werk van een groep kunstenaars. Vier mensen met een eigen kunstzinnige voetafdruk hebben hun krachten gebundeld. Twee fotografen, een schilder en een hoedenmaker: Menno de Boer (Leeuwarden), Jan Kalma (Leeuwarden), Dieuwke Kroon (Vrouwenparochie) en Koos van der Wal (Koarnjum). U vindt er verhalen gegoten in hoeden, schilderijen, tekeningen, foto’s en stop-motionachtige video’s. Het draait om de wisselwerking tussen uiterlijk en innerlijk: wat laat je zien aan de buitenkant en wat speelt zich van binnen af?  DECORUM duurt tot en met 7 oktober. De feestelijke opening is op zondag 27 augustus om 15:00 uur. Rondom deze expositie zijn er nog meer bijzondere bijeenkomsten. Zie praktische gegevens en details. Van harte welkom! 

08-06-2023

Opening VIER
Schilderijen en tekeningen, en ook bewegend beeld en woordkunst

Afgelopen zondag was de feestelijke start van VIER.
Een goedbezochte en zonovergoten middag.
En, minstens zo belangrijk, de aanwezigen waren enthousiast. Het werk van Maria Visser en haar kinderen, Cindy, Marleen en Sander Vermeulen, past in Galerie Oosthem. Qua sfeer, uitstraling en thema. Het werk van de vier kunstenaars vormt samen een harmonieus geheel, ook al zijn de verschillen groot. Het is allemaal nijsgjirrige kunst. 

Poëzie – Kasper Peters opende deze familietentoonstelling met een speciaal gemaakt gedicht.
Daarin karakteriseert deze dichter het werk van alle VIER kunstenaars.

VIER is een woord

Ontdek dat je de woorden hebt verstopt
op een plek zo logisch
dat je ze niet meer kan vinden

en loop door een landschap waar alles staat
alleen de beweging van een ander mis je nog 
de woorden van iemand die vragen stelt

opeens vind je taal voor een landschap
op de plaats waar alles klopt

de lucht verandert de kijk op de wereld
in de schadus groeit een woord in het gras.

Film – Op 4 juni ging ook de film die Cindy heeft gemaakt in het kader van VIER in première: Geluk is soms.  Tijdens de tentoonstelling kunt u die zien in de stal.

Ontmoeting kunstenaars – Elke vrijdagmiddag is minstens een van de VIER kunstenaars aanwezig.
Zij zijn aan het werk of geven een workshop. Zij willen u graag ontmoeten, uw vragen beantwoorden en/of een toelichting geven.
Er zijn verschillende creatieve workshops. Geschikt voor jong en oud. Hier vindt u nadere info en details. 

Meedoen of komen kijken? Van harte welkom! 
Wij vinden het fijn als u uw komst meldt via het contactformulier op de website.

Hier vindt u foto’s van de opening.

27-05-2023

Primeur voor Galerie Oosthem
Vier kunstenaars, een familie. Voor het eerst een gezamenlijke tentoonstelling. Vanaf 4 juni kunt u de schilderijen en tekeningen zien van Maria Visser en haar kinderen Cindy, Marleen en Sander Vermeulen. Vier verschillende invalshoeken, allemaal kunstwerken die de kijker uitnodigen om aandachtig bij stil te staan. Van 4 juni tot en met 15 juli op vrijdag en zaterdag van 15:00 – 17:00 uur, en op afspraak. Rondom zijn er diverse workshops en kunt u de kunstenaars ontmoeten als ze aan het werk zijn in de galerie. Zie praktische gegevens en details. Van harte welkom!

28-03-2023

De deuren gaan weer open!
Oosthem, 28 maart 2023. Op 16 april aanstaande opent Arno Brok, commissaris van de Koning in Fryslân in Galerie Oosthem
Nieuwsgierige geluksvogels. Met schilderijen van Josephine Verbist en sieraden van Saskia Zuiderduin. Beide vrouwen hebben een lange staat van dienst en blijven zich op een verrassende manier ontwikkelen. Dat maakt dit tot een boeiende tentoonstelling. Zie praktische gegevens en details. Van harte welkom!

21-02-2023

Galerie Oosthem ontwaakt uit z’n winterslaap.
We verheugen ons op drie exposities in 2023.
Daarin tonen tien verschillende kunstenaars hun werk. Individueel of als collectief.
De data staan vast, het programma er omheen in de steigers.
De nieuwe blog gaat erover.
Zodra we meer weten zetten we het op onze website.
Eind maart versturen we de uitnodigingen voor de eerste feestelijke opening op 16 april.
Wilt u die ook ontvangen? Geef dan uw e-mailadres door via het contactformulier!

03-09-2022

RONDOM The young master en de oude meester.

Workshops voor kinderen en volwassenen in Galerie Oosthem

Oosthem 3 september 2022. Morgen is de feestelijke opening van De young master en de oude master. Afgelopen week waren zowel beide kunstenaars – Anne Fie en Aldrik Salverda als galeriehouder Betske Salverda druk in de weer met de inrichting van deze tentoonstelling. Mede dankzij de deskundige hulp van Peter ’t Hoen is het resultaat prachtig.
Ook deze keer staan diverse RONDOM-activiteiten op het programma. Onder meer workshops: Observerend tekenen door Anne Fie – voor volwassenen. En Sjabloneren door Jeroen Tans, docent druktechnieken – voor kinderen van 7 tot en met 14. Meer info vindt u hier

22-08-2022

RONDOM The young master en de oude meester.

Oosthem 22 augustus 2022. De voorbereidingen zijn in volle gang. Op 4 september start de tentoonstelling The young master en de oude meester. Twee beeldend kunstenaars die nauw met elkaar zijn verbonden, maar hun eigen weg gaan als professional.  Aldrik Salverda laat tekeningen en schilderijen zien. Anne Fie Salverda toont lichtkunst en animaties. Van vader en dochter is er grafisch werk. Voor het eerst een gezamenlijke tentoonstelling. Een spannend avontuur. Anne Fie: ‘Ik ben super benieuwd naar de reacties op onze tentoonstelling. Hoe werkt de combinatie van lichtkunst en grafiek?’
Rondom The young master en de oude meester vinden er diverse activiteiten plaats. Zoals altijd is er een feestelijke opening met livemuziek. Dan start ook een serie demonstraties van allerlei druktechnieken, die uitmondt in een bijzondere prent.

 

27-05-2022

RONDOM Blikvangers om bij stil te staan

7 mei 2022
In gesprek met de exposerende kunstenaars
Een terugblik

RONDOM Blikvangers om bij stil te staan

7 mei 2022
Bijzondere gedichten

Woordkunstenaar Ina Schroders-Zeeders schreef gedichten geïnspireerd op schilderijen van GJ Slotboom en beelden van Bert Otter.
Deze heeft ze samen met enkele andere gedichten voorgedragen op 7 mei in Galerie Oosthem.
U leest die gedichten hier

nieuws ARCHIEF