Tekst opening door job van overbeek

Feya, hartelijk dank voor deze prachtige woorden over Far en onze vader. De liefde voor de boerderij en de betoverende omgeving zal hij 35 jaar geleden ook gevoeld hebben. Wij kwamen toen vanuit Amersfoort en liepen over het Hernepaed. 

 

Lieve allemaal,

 

Hier staan we dan vol trots, klaar om de opening van de expositie van Far en onze vader te vieren.  Deze expositie markeert een bijzonder moment voor hem. Deze mijlpaal is als de laatste penseelstreek op het canvas van zijn leven als kunstenaar. Met de opening van deze expositie vieren we niet alleen de artistieke prestaties van Far en onze vader, maar ook de diepe betekenis die hun werk voor ons heeft.

 

Olav is voor ons alle vier een groot creatief voorbeeld. Zijn atelier – waar wij graag waren – was als een heiligdom van creativiteit en chaos. De geur van verse olieverf gemengd met stemmen van Radio 1 op de achtergrond. Muziek triggerde namelijk de creatieve hersenhelft die hij juist nodig had voor zijn kwasten. 

En dan die schilderstafel op wielen met het oude telefoonboek voor de verfresten. Het was een kunstwerk op zich. Je zou bijna vergeten dat er ook nog geschilderd werd!

 

Zijn schilderijen zijn een weerspiegeling van zijn liefde voor de natuur en zijn diepe waardering voor de stilte waar hij zo van houdt. Het is alsof je een stukje van zijn atelier in huis haalt wanneer je naar zijn werk kijkt – zonder de verfresten op de vloer dan. Het is een unieke stijl wat zelfs AI nog niet kan repliceren. 

 

Het is een schilderstijl die vaak fotorealistisch is, maar wat vooral opvalt, is de ongekende serene stilte die zijn werk uitstraalt. Het is alsof er een pauzeknop in zijn schilderijen zit verstopt, waarmee hij even de hectiek van het dagelijks leven kan uitschakelen voor je.

 

 Olav is niet alleen een kunstenaar, maar ook een bron van inspiratie en kracht voor ons. Ondanks de uitdagingen van de afgelopen 15 jaar, heeft hij ons als familie altijd sterk gehouden. Hij heeft niet alleen zijn passie voor kunst behouden, maar heeft ook een innerlijke kracht gevonden die ons allen inspireert. Zijn vermogen om standvastig te blijven en te geloven in een positieve uitkomst, zelfs in moeilijke tijden, heeft ons allen geïnspireerd om ook ons eigen pad met vertrouwen en vastberadenheid te volgen. 

 

Zowel Olav als Far koesterden een diepe verbondenheid met de natuur en lieten zich inspireren door de serene rust en eenvoud van hun omgeving. Uit beide schilders kunnen we leren te vertragen om de waarde van alledaagse momenten te waarderen.

 

Dank jullie wel… En laten we een toost uitbrengen op Far & Olav!

 
Job van Overbeek

Uitgesproken op 29 april 2024 in Galerie Oosthem tijdens de opening van de expositie Schilders van Hernepaed 4