BLOG

Galerie Oosthem 20 jaar

van koeienstal tot galerie

In de zomer van 2004 mestten we de stal van de boerderij uit om daarin Galerie Oosthem te vestigen: van kudde tot kunstenaars!

Far en ik waren in 2002 in de boerderij aan de Bolswardervaart getrokken. Far trof daar voor zijn werk als beeldend kunstenaar een gespreid bedje aan. Het atelier waarin Olav Cleofas van Overbeek veel van zijn prachtige werken maakte, bleek ook voor Far een droomplek om zijn drang tot creëren om te zetten in tastbare beelden van wat hem bezielde.

De aangrenzende stalruimte riep ook om een bestemming. Omringd door het karakteristieke Friese landschap met verre horizonten en steeds veranderende luchten, leek de voormalige stal een uitgelezen plek om van kunst te genieten. 

De galerie groeide uit tot een ontmoetingsplaats van veel verschillende kunstenaars en kunstliefhebbers. 

Toen Far in 2019 overleed, was de vraag: wat nu? De lege galerie vroeg om gevuld te worden met werk van kunstenaars die hun unieke visies op de werkelijkheid in kunst omzetten. Na drie seizoenen met verrassende exposities van nijsgjirrige kunst bloeit de galerie weer en kunnen we het 20-jarig jubileum vieren.

Dat doen we met de expositie De schilders van Hernepaed 4. Olav Cleofas van Overbeek en Far Wevers. Beiden woonden en werkten in de boerderij op een plek die hen zo lief was. Twee zeer verschillende kunstenaars, maar als mens verwante zielen. Dat moet leiden tot een spannende dialoog. Nooit eerder werd hun werk gezamenlijk tentoongesteld. Dat dit nu wel kan, is mede te danken aan Koen Nieuwendijk, de galeriehouder van Lieve Hemel in Amsterdam, waar veel van het werk van Olav is ondergebracht. 

Op 28 april is de feestelijke opening van het jubileumjaar. Het werk van Olav en Far blijft hangen tot en met 5 oktober. In de loop van het seizoen sluiten verschillende gastkunstenaars aan. De eerste gast is Ubaldo Sichi (www.ubaldo-sichi.nl)  Zijn werk lijkt misschien lichtvoetig, maar vormt een bijzondere weerspiegeling van universele gevoelens. Vanaf 19 mei kunt u De transparante wereld van Ubaldo Sichi bezoeken. In de zomer bereiden José Witteveen (www.josewitteveen.nl,  Insta: @josewitteveen, @movementofbird) en Michelle Samba (www.michellesamba.com)  als artists in residence een project voor dat zijn inspiratie en onderwerpen vindt in de omgeving van Oosthem en Pikesyl. Het omvat een samengaan van verschillende disciplines, zoals beeldende kunst, poëzie, muziek en performances. De resultaten worden in 2025 in onze galerie gepresenteerd. In juli en augustus 2024 geven José (opgegroeid aan de Pykedyk) en Michelle (opgegroeid in Leeuwarden) workshops. U kunt ook met hen kennis maken tijdens hun open atelierdagen. In september verwachten we Persheng Warzandegan (www.pershengwarzandegan.nl), een oude bekende. Far leerde haar kennen tijdens zijn studie aan de AKI, academie voor beeldende kunst in Enschede. Zij exposeerde hier ook in de beginjaren van Galerie Oosthem. Persheng maakt onder meer bijzondere keramiek, zowel kunstobjecten als bruikbare producten en heeft daarvoor veel prijzen gewonnen.

Ter gelegenheid van het jubileum verschijnt er ook een bundeling van de gedichten van Far Wevers. Daarmee onderstrepen we onze ambitie van een galerie als ontmoetingsplaats voor verschillende kunstvormen en kunstenaars en bezoekers met een brede belangstelling.

Ik verheug me op een bruisend kunstseizoen!

Betske Salverda, galeriehouder

Op gezette tijden verschijnt hier een blog of column. Geschreven door iemand die nauw betrokken is bij Galerie Oosthem.

Ik wil schrijven over
hindernissen
om mij heen,
zodat ik zwijgen kan,
over mij, over mijn, over mijn ik,
over mijn lijk bedoel ik is
niet interessant;

wat er gebeurt, staat te bezien.

Far Wevers (1940 – 2019)