Ubaldo Sichi

Ubaldo Sichi

INTERMEZZO KAMERSCHERMEN

Ubaldo Sichi is de eerste gastkunstenaar in het jubileumjaar van Galerie Oosthem. Tussen de schilderijen van Olav Cleofas van Overbeek en Far Wevers kunt u van 18 mei tot en met 13 juli genieten van zijn poëtische kamerschermen. Kunstwerken die meebewegen met het licht … 

Dankzij het materiaal waarmee hij werkte kwam Ubaldo op het idee van kamerschermen. Hij ontdekte dat opgedroogde acrylverf flexibel, transparant en sterk is. Daarmee ging hij spelen en experimenteren. Het resultaat? Hij maakt mallen van was en giet die vol met acryl. Dat levert driedimensionale vormen op. Omdat die lichtdoorlatend zijn, hebben ze het meeste effect als het kunstwerk van de muur loskomt. Sinds dertig jaar maakt Ubaldo daarom ook kunst op en van kamerschermen. In Galerie Oosthem staat een selectie uit die hele periode. In het begin gebruikte hij figuren die in zijn hoofd rondlopen. De laatste jaren zijn het vooral moderne dansers die hem inspireren. Zijn werken zijn niet eenduidig en niet duidelijk te begrijpen. ‘Een beetje vervreemdend, net als een gedicht. Pas interessant en de moeite waard als het snaren raakt en bij mensen associaties en emoties oproept.’

Van Italië naar Amsterdam
Ubaldo Sichi (1952) is geboren en getogen in Florence. Als kind raakte hij in het Palazzo degli Uffizi betoverd door La Primavera van Sandro Botticelli. Sindsdien wist hij dat hij kunstenaar wilde worden. En met een omweg is dat gelukt. Hij werd elektrotechnicus. Op zijn twintigste wilde hij weg uit Italië. Al liftend trok hij Europa door en bezocht Londen, Keulen, Kopenhagen, Parijs, Stockholm … En Amsterdam. Daar voelde hij zich meteen prettig. Het was midden in de hippietijd. Hij informeerde alvast naar mogelijkheden voor een kunstopleiding. Enkele jaren later kwam hij terug en hij woont er nog steeds. Samen met zijn Friese vrouw. In 1982 studeerde hij af aan de Rietveld Academie. 

Terug in Friesland
In Galerie Oosthem staan zijn kamerschermen tussen de schilderijen van Olav Cleofas van Overbeek en Far Wevers. Evenals deze schilders bouwt Ubaldo zijn kunstwerken op. Bij alle drie speelt licht een hoofdrol. Zij vertellen alle drie verhalen waarbij mensen zich afvragen: wat is hier gaande?  Zij hebben ook alle drie in de loop van hun leven een band opgebouwd met Friesland. Ubaldo is blij dat hij zijn werk na enige (corona)jaren weer in Friesland kan laten zien. Samen zorgen de drie kunstenaars voor een prachtige tentoonstelling waar veel te zien en te beleven valt. 

In Galerie Oosthem
Intermezzo kamerschermen start met een feestelijke middag op zaterdag 18 mei van 15.00 – 17.00 uur.
Gitte Brugman, fotojournalist en bekend van haar kunstreportages in de Leeuwarder Courant, interviewt Ubaldo over zijn werk en werkwijzen.  Mart Salverda (trompet) en Wouter Offringa (gitaar) zorgen voor de muzikale omlijsting.  Op zaterdag 1 juni om 15.00 uur vertelt Ubaldo over zijn geschiedenis en zijn andere werk. Op 21 juni verzorgt hij een rondleiding langs de afzonderlijke kamerschermen. U kunt zich hiervoor aanmelden via het contactformulier op www.galerieoosthem.nl. Welkom!

Praktische informatie
GALERIE OOSTHEM
Open op vrijdag en zaterdag van 13.00 – 17.00 uur én op afspraak. 
Wij stellen het op prijs als u uw komst meldt!

INTERMEZZO I KAMERSCHERMEN van Ubaldo Sichi
18 mei tot en met 13 juli
SCHILDERS van  HERNEPAED 4
Olav Cleofas van Overbeek en van Far Wevers
28 april tot en met 5 oktober
Nadere gegevens over expositie, (gast)kunstenaars en activiteiten vindt u op www.galerieoosthem.nl.
Ubaldo Sichi: ubaldo-sichi@.nl

Hernepaed 4  8618 NN Oosthem
telefoon 0515 53 31 05 – www.galerieoosthem.nlsalverda.wevers@ziggo.nl