Gemengde gevoelens

GEMENGDE GEVOELENS

06/07/2021

Donderdag 24 juni. Rondom de galerie bloeien de rozen. De rambler in de vuurdoorn is ontploft in een sluier van duizenden roosjes. Het is bijna kitscherig en vraagt om dito taalgebruik. Ik houd me in! Ik heb de aanvechting, als ik dat al zou kunnen, om de natuur stil te zetten en te bevriezen op dit moment aan het begin van de zomer.

Ik zit met Rob op een bankje tegen de achtergevel van de boerderij. Hij heeft zijn drone opgelaten. Op het schermpje in zijn hand zie je een prachtig plaatje van boerderij, galerie, erf en aanliggend boerenland. Hier woon ik!

Rob en Hansje Busquet belden meteen toen ze het bericht ontvingen met mijn plan voor een herstart van de galerie. Rob bood aan om een film te maken waarin karakter en doel van de galerie zoals mij voor ogen staat, tot uiting komen. Rob is professioneel filmer en heeft vlak voor de lockdown nieuwe apparatuur aangeschaft. Hij wil daarmee graag iets doen om mij te helpen.

Het afgelopen jaar heb ik het pad verkend met hulp van Gerda, Feya en Peter. Gerda Mensink is sinds de start van de galerie in 2004 betrokken bij de publiciteit. Haar persberichten werden altijd gretig overgenomen door de media. Feya Wouda was als oud-galeriehoudster vanaf het begin onze vaste inrichtster van de tentoonstellingen. Zij kan dat als geen ander. Peter ’t Hoen heeft Far bijgestaan bij het maken van de laatste indrukwekkende tentoonstellingen.

Op deze mooie junidag overleggen we met z’n vieren over de eerste expositie na het overlijden van Far. Een expositie van Mare Hilstra. Een jonge kunstenaar die net als Far zowel gedichten als beeldend werk maakt. Ze heeft hem niet gekend maar voelt zich verwant met hem via zijn werk. Het doet pijn om al deze voorbereidingen zonder Far te moeten doen. Het doet goed dat hij aanwezig is in wat we met de galerie willen. Far zei bijna 20 jaar geleden: ’Ik ga hier nooit meer weg!’ Dat is voelbaar. Het gaat anders worden, maar wel in de geest van Far: zowel artistiek, als menselijk!

Ik voel me bevoorrecht met de lieve mensen om me heen die me helpen de galerie op deze mooie plek voort te zetten en uit te bouwen.

Bliuw nijsgjirrich,

Betske