INPAKKEN

Inpakken

25/11/2021

Maandagmorgen 15 november 2021. De expositie Voetstappen door de tijd met werken van Gerrit Wierdsma in de mooie landelijke galerie Oosthem – van Betske Salverda en wijlen Far Wevers – is afgelopen.
De tekeningen en schilderijen halen we van de muren en panelen, we pakken ze in om langs het pad aan het water over de loopbrug naar de auto’s te brengen. Gelukkig kunnen we een handige kar gebruiken. Die hobbelen we over de stenen zonder iets kwijt te raken.

Dankbaar zijn we, dat het werk door veel mensen is bekeken. En gewaardeerd. Door
Oosthemmers, genodigden, familieleden. Bezoekers die over de tentoonstelling hadden gelezen, of die de aankondiging op Omrop Fryslân hadden opgevangen. Wat een prettige belangstelling, wat een aandacht. Vanuit de kerk in het dorp kwamen ook kinderen langs om zich te laten inspireren en te tekenen, en koorzangers om te zingen …

Het verwijderen van de tekeningen die Gerrit maakte van Bijbelse voorstellingen en
verhalen, gebeurt extra voorzichtig. Klaar voor een volgende tentoonstelling in april en mei 2022 in Museumkerk Eben-Haëzer te Wierum. Mooi vooruitzicht.

Samen drinken zus Sietske, Betske en ik lekkere koffie in de woonkamer van de galerie. Graag hadden we Gerrit ook aan tafel gehad. Het is vandaag zijn geboortedag. Maar zijn onverwachte, vroege dood maakte de expositie tot een postuum eerbetoon. De reacties van de bezoekers waren treffend.
Vol verbazing dat iemand zoveel had getekend en geschilderd, en dat nooit eerder had vertoond. Bescheiden, dat was hij. Maar als hij de hartverwarmende reacties had gehoord en gevoeld, zou hem dat zeker goed hebben gedaan.

Het doet mij, als broer, goed. Graag gedaan, al was het nog mooier geweest als we deze
expositie eerder hadden georganiseerd. Toen Gerrit nog onder ons was. Nu voegen we deze bijzondere ervaring toe aan de dierbare herinneringen die we aan hem hebben.

Tjitte Wierdsma, november 2021

Op gezette tijden verschijnt hier een blog of column. Geschreven door iemand die nauw betrokken is bij Galerie Oosthem.

blog ARCHIEF