Een nieuwe lente, een nieuw begin

Een nieuwe lente, een nieuw begin

Op 24 februari ontmoetten Bert Otter en GJ Slotboom elkaar voor het eerst. Het was een idee van Betske om deze twee doorgewinterde kunstenaars te vragen voor de voorjaarsexpositie in 2022. Beiden hebben al eerder geëxposeerd in Galerie Oosthem en zien ernaar uit dat opnieuw te doen. Zij voelen zich thuis in de lichte deel en de landelijke omgeving. Zij vinden allebei dat hun werk daar goed past.
Maar samen? Een beetje onwennig en aftastend zitten we aan de koffie. Twee verschillende mannen. Inmiddels hebben ze elkaars werk – weliswaar voornamelijk digitaal – bekeken. Ze zien het wel zitten. Voor allebei is het de eerste tentoonstelling na de coronajaren. Creëren – het totale proces van idee tot kunstwerk – is hun leven. Ze kunnen niet anders, er is altijd een onbedwingbare drang. Ze willen graag laten zien wat er de afgelopen jaren is ontstaan. Niet zozeer om te verkopen, maar om mensen te raken.

GJ maakt imponerende schilderijen waarop hij de kern van mensen probeert bloot te leggen. Onopgesmukt en rauw, maar met compassie. Bert maakt beelden die intrigeren. Beelden die iets laten zien van wat er in de wereld en met mensen gebeurt. Zo laten ze allebei zien hoe ze in het leven staan. De uitwerking verschilt.

Als liefhebber en beslist geen kenner denk ik dat het een gewaagde combinatie is. Zowel de schilderijen van GJ als de beelden Bert doen veel met mij als kijker. In eerste instantie voelde ik niet veel, maar ze blijven aan je trekken. Je wil er steeds dichterbij komen om details te zien en weer afstand nemen om het geheel in ogenschouw te nemen. Beetje bij beetje dringt tot je door dat er iets aan de hand is. Een complete ervaring waarbij je lijf, je brein en je hart betrokken zijn. Je voelt je uitgedaagd om te ontdekken wat het jou op dat moment te zeggen heeft. En niet alleen dat, de indrukken resoneren zo sterk dat ze mij ook de dagen nadien bezig bleven houden …

Een gewaagde combinatie? Inderdaad, maar eentje die wonderwel goed uitpakt. De schilderijen en beelden in de deel versterken elkaar. De kracht van kunst is voelbaar. Kortom, Blikvangers om bij stil te staan is een aanrader!

maart 2022

Gerda Mensink
nauw betrokken bij de organisatie van exposities in Galerie Oosthem

blog ARCHIEF