EXPOSITIE

20 maart t/m 22 mei 2022


Blikvangers om bij stil te staan

Voor beide kunstenaars is Oosthem een vertrouwde plek, hun werk past in die no nonsens galerie, in de landelijke omgeving. Beiden laten recent werk zien, grotendeels gemaakt tijdens de corona-perikelen. Met hun kunst geven ze vorm aan hun kijk op mensen en op de wereld. Ieder vanuit zijn eigenzinnige perspectief.

De schilderijen van Gert Jan Slotboom vragen om aandacht. Zowel de grote als de kleinere. Je kunt er niet omheen. In al zijn schilderijen – olieverf op linnen – staan mensen centraal, vooral kwetsbare. GJ probeert het onnoembare van het menszijn vorm te geven. Rauw en onopgesmukt. Ieder mens kent die minder leuke, lastige kant van het leven. Die ellende van angst, pijn en verdriet, die mensen graag verhullen … Maar die er diep van binnen altijd is, soms onverwacht de kop opsteekt en aan je blijft kleven. Die je maakt tot de mens die je bent. In zijn schilderijen legt GJ die diepe lagen bloot en laat hij met voelbare compassie en een vleug melancholie zien wat die teweegbrengen.

Van de beelden van Bert Otter kun je je ogen nauwelijks afhouden. Ze boeien en verwarren tegelijkertijd.
De aanleiding is veelal iets dat hem triggert. Een bericht, een toevallige vondst … Als hij een drang voelt om daarop te reageren, bestaat de kans dat een beeld ontstaat. Zo kwam Veroordeeld zonder proces tot stand toen een gordeldier lukraak de schuld kreeg van de verspreiding van het coronavirus. En met Mediazondvloed reageert Bert op de oneindige stroom aan informatie die over mensen wordt uitgestort, zodat een eigen mening verdampt. Kenmerkend is de eigenzinnige vormgeving en ongewone combinatie van materialen. En ook de eigenzinnige twist die elk kunstwerk herbergt.

Stuk voor stuk dagen deze kunstwerken bezoekers uit om te kijken, te kijken en nog eens te kijken en te ervaren wat het bij je oproept. Het is zeker de moeite waard om dat te ondergaan.

Blikvangers om bij stil te staan wordt feestelijk geopend op zondagmiddag 20 maart om 15.00 uur door Feya Wouda, die de expositie samen met de kunstenaars heeft ingericht. Jildou & Sjoerd zorgen voor een muzikale omlijsting. Maar er is meer. Rondom deze tentoonstelling zijn er verschillende activiteiten. Bijvoorbeeld een rondleiding met nagesprek door een van de kunstenaars en een uitzwaaibijeenkomst. Als u daarbij wil zijn of mee wil doen, moet u zich aanmelden via www.galerieoosthem.nl. Daar vindt u ook nadere informatie.

Terugblik op de opening
Het was een feestelijk bijeenkomst op zondagmiddag 20 maart in Galerie Oosthem. Een gezellige
drukte. Feya Wouda die de voorjaarstentoonstelling samen met GJ Slotboom en Bert Otter heeft
ingericht, verrichte de opening met een prachtig verhaal over wat zij ervaart bij het zien van de
schilderijen van GJ en de beelden van Bert. De moeite van het lezen waard, zowel ter voorbereiding
op Blikvangers om bij stil te staan, als na afloop. U vindt dat hier.

Openingstijden expositie
Blikvangers om bij stil te staan

20 maart t/m 22 mei 2022
vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13:00 – 17:00 uur

Aanmelden is noodzakelijk.

Buiten deze data en tijden kunt u ook de expositie op afspraak bezoeken.
Een verzoek daartoe kunt u indienen via het contactformulier.

ACTIVITEITEN

in samenhang met de huidige expositie:

Zaterdag 7 mei 2022
15:00 – 17:00 uur

In gesprek met
beeldend kunstenaar Gert Jan Slotboom en plastisch vormgever Bert Otter
met medewerking van dichter Ina Schroders-Zeeders

Over totstandkoming, achtergronden en motieven

Kosten: €10,– per persoon
Aanmelden is noodzakelijk

Uitzwaaibijeenkomst Blikvangers om bij stil te staan

Zondag 22 mei 2022
15:30 uur

Verhalenproject Uitgesteld geluk in de tuin van Galerie Oosthem in Oosthem

Op zondag 22 mei aanstaande om 15:30 uur kunt u komen luisteren naar een verhaal in het kader van het verhalenproject Uitgesteld geluk van Leeuwarden UNESCO City of Literature.

In de tuin van Galerie Oosthem leest Ate de Jong het verhaal Voltooid verleden tijd van Etgar Keret voor, in het Nederlands.
Het programma duurt ongeveer anderhalf uur.

De toegang is gratis. Neem zelf een tuinstoeltje mee. Er is plaats voor 30 mensen.

Lees verder.

Uitnodiging expositie