EXPOSITIE

dieuwke kroon

27 augustus tot en met 7 oktober

D E C O R U M

Vanaf 27 augustus kunt u zich in Galerie Oosthem laten verrassen door werk van een groep kunstenaars. Vier mensen met een eigen kunstzinnige voetafdruk hebben hun krachten gebundeld in DECORUM. U vindt er verhalen gegoten in hoeden, schilderijen, tekeningen, foto’s en stop-motionachtige video’s. Het draait om de wisselwerking tussen uiterlijk en innerlijk: wat laat je zien aan de buitenkant en wat speelt zich van binnen af?

Eerder waren er al dwarsverbanden, maar het was een avontuur om met zijn vieren op weg te gaan … Twee fotografen, een schilder en een hoedenmaker. Het samenwerken heeft Menno de Boer (Leeuwarden), Jan Kalma (Leeuwarden), Dieuwke Kroon (Vrouwenparochie) en Koos van der Wal (Koarnjum) veel gebracht. Artistiek en persoonlijk. “Wij houden elkaar scherp en tillen elkaars werk naar een hoger plan!’ Ze hebben niet alleen verhalende kunst gemaakt, maar vallen er deels ook mee samen. Dieuwke is bijvoorbeeld met een hoed van Koos, vastgelegd door Jan. En de foto van de Piëta anno nu spreekt boekdelen. Zo spelen zij met zichzelf, andere mensen en hun omgeving. Met gedaantewisselingen en waardigheid. Met heden en verleden. En met de vraag wie ben je als kunstenaar? 

Vier kunstenaars. Schilder en tekenaar Dieuwke Kroon ontdekte dat zij het nodig heeft om dingen te maken. Daardoor geeft zij zichzelf de stem die bij haar past. Via haar tekeningen en schilderijen leer je haar wereld kennen. In Oosthem vindt u onder meer een vijfluik: een kijkje in een restaurant in Coronatijd. Het is er verlaten en stil, maar ook weer niet … Via foto’s en video maakt u ook kennis met het project van Dieuwke en Jan samen in en rondom haar huis, dat zij eigenhandig van boven tot onder heeft gestyled. Hoedenmaker Koos van der Wal heeft naam gemaakt in binnen- en buitenland en prijzen gewonnen met zijn couture- en kunsthoeden. Hij is een ambachtsman pur sang, mede gevormd door zijn theaterachtergrond. Koos bouwt elk exemplaar zorgvuldig op. Met veel aandacht voor kleur, vorm en materiaal maakt hij verrassende eyecatchers. In Oosthem toont hij bestaande en nieuw gemaakte creaties. Met veel aandacht voor kleur, vorm en materiaal maakt hij verrassende eyecatchers. In Oosthem toont hij bestaande en nieuw gemaakte creaties. U ziet ook foto’s en een film van ‘echte’ mensen met een hoed op, een gezamenlijk project van Koos en Jan samen. Voor fotograaf Menno de Boer is de ontmoeting met de ander belangrijk. Zijn foto’s zijn een persoonlijk verslag van mensen die zijn nieuwsgierigheid prikkelen. Hij portretteert ze het liefst in hun eigen omgeving. Het laten zijn zoals het is, levert poëtische beelden op. In Oosthem vertellen zijn foto’s het verhaal van Hans. In het vaak theatrale werk van fotograaf Jan Kalma staat menselijk ongemak centraal. Hij arrangeert foto’s die prikkelen. Bij voorkeur van mensen en hun interieur, in tijden van verandering. In Oosthem toont Jan naast foto’s aan de muur ook fotoboeken en stop-motionvideo’s. Bijvoorbeeld van het fotoproject Twee Kanten van Jan en Menno samen. Los van elkaar fotograferen ze dezelfde persoon. Omdat zij allebei een eigen stijl van werken hebben, lijkt het alsof het om twee verschillende mensen gaat… 

‘Het is maar vanaf welke kant je ernaar kijkt.’ Alle kunstwerken van DECORUM zijn afspiegelingen van hoe mensen zich gedragen in hun omgeving. Ze onthullen en verhullen, leggen een ziel bloot of verstoppen die. En de mensen en werelden van de hoeden, schilderijen, tekeningen, foto’s en video’s versterken elkaar en vullen elkaar aan. Ze gaan als het ware met elkaar in gesprek. Zodat de beschouwer de verschillende lagen op het spoor komt en daarin iets van zichzelf ontdekt. 

Van harte welkom! De feestelijke opening wordt op zondag 27 augustus om 15:00 uur verricht door Jan Kalma, de bruggenbouwer van de groep. Elizabeth Kooy (sopraan) en Nynke Jaarsma (hobo) zorgen voor de muzikale omlijsting. Uiteraard zijn de andere kunstenaars er dan ook. Tijdens de expositie, die duurt tot en met 7 oktober, verzorgen zij enkele bijzondere bijeenkomsten. Op 16 september kunt u een portret laten maken door beide fotografen. Op 2 september vertelt Jan over het maakproces van de stop-motionachtige video’s. En op 30 september is er een interactieve meet-en-greet met Koos. Ook op 9, 15 en 23 september is minstens een van de kunstenaars aanwezig om u te vertellen over dit kunstproject en uw vragen te beantwoorden.

De kunstenaars hebben een prachtige folder gemaakt voor DECORUM. Hier kunt u die downloaden

Openingstijden 

DECORUM

hoeden, schilderijen, tekeningen, foto’s en stop-motionachtige video’s
van Koos van der Wal, Dieuwke Kroon, Menno de Boer en Jan Kalma

27 augustus tot en met 7 oktober
vrijdag en zaterdag van 13:00 – 17:00 uur
en op afspraak

VAN HARTE WELKOM!
Laat het even weten als u komt of meedoet. Dat kan via het contactformulier.

Activiteiten
rondom D E C O R U M 

zondag 27 augustus 15:00 uur
Feestelijke opening door fotograaf Jan Kalma
Elizabeth Kooy (sopraan) en Nynke Jaarsma (hobo) zorgen voor de muzikale omlijsting.

zaterdagmiddag 2 september
Fotograaf Jan Kalma heeft de afgelopen jaren een collectie fotoboeken met bijbehorende stop-motionachtige video’s gemaakt. Hij laat een aantal daarvan zien op een groot beeldscherm en vertelt over het maakproces.
Inschrijven via het contactformulier.

zaterdagmiddag 9 september
Fotograaf Jan Kalma is aanwezig om toelichting te geven op het kunstproject en de aanwezige kunst en al uw vragen te beantwoorden.

vrijdagmiddag 15 september
Kunstenaar Dieuwke Kroon is aanwezig om toelichting te geven op het kunstproject en de aanwezige kunst en al uw vragen te beantwoorden.

zaterdagmiddag 16 september
Menno de Boer en Jan Kalma portretteren afzonderlijk van elkaar dezelfde persoon voor hun gezamenlijke project Twee Kanten. Hun stijl van werken en techniek zijn niet de dezelfde. De portretten brengen daardoor ook verschillende kanten van een persoonlijkheid naar boven.  Als u zin heeft om zich door beide fotografen te laten portretteren, bent u welkom! Mochten de fotografen uw foto willen gebruiken voor hun project, dan stemmen ze dat met u af.
Inschrijven via het contactformulier.

zaterdagmiddag 23 september
Fotograaf Menno de Boer en kunstenaar Dieuwke Kroon zijn aanwezig om toelichting te geven op het kunstproject en de aanwezige kunst en al uw vragen te beantwoorden.

zaterdagmiddag 30 september 14:30 uur
In speelse, interactieve meet-en-greet vertelt hoedenmaker Koos van der Wal hoe zijn ontwerpen tot stand komen, wat erachter schuilgaat en wat een goede hoed met iemand doet. Voor wie dat wil is er tijdens de bijeenkomst de mogelijkheid om een persoonlijk kleur- en stijladvies van Koos te krijgen.
Kosten € 20,– per persoon
Inschrijven via het contactformulier.

zaterdagmiddag 7 oktober
Tijdens de uitzwaaibijeenkomst zijn fotograaf Menno de Boer, kunstenaar Dieuwke Kroon en hoedenmaker Koos van der Wal aanwezig om terug te blikken op DECORUM en al uw vragen te beantwoorden. Als u tijdens deze expositie iets koopt, kunt het kunstwerk deze middag komen ophalen.

DE KUNSTENAARSGROEP VAN D E C O R U M

Koos van der Wal, hoedenmaker

‘Als een beeldhouwer werk ik vanuit het materiaal, waardoor er spelenderwijs couturehoeden ontstaan.’ 

Menno de Boer, fotograaf

‘Ik fotografeer de mens met de camera als reden voor een ontmoeting. In mijn werk laat ik de kwetsbare en vergankelijke kant zien van de geportretteerde. De portretten geven altijd het gevoel van een intieme ontmoeting.’ 

Dieuwke Kroon, kunstenaar

‘Door de dingen die ik maak, geef ik mezelf een stem die bij me past. Dat brengt mijn dagelijks leven in balans. Het zijn verhalen van dichtbij en over de schoonheid …’

Jan Kalma, fotograaf

‘Met menselijk ongemak als uitgangspunt speel ik met beelden tot ze uitbarsten in luid klinkende metaforen’ 

Jan Kalma heeft een prachtige blog geschreven over de totstandkoming van DecorumDe moeite waard om te lezen!