VIER

EXPOSITIE

MARIA VISSER

en

CINDY, MARLEEN en SANDER VERMEULEN

4 juni tot en met 15 juli 2023

VIER

Op 4 juni start de zomerexpositie in Galerie Oosthem. Maria Visser was er al eerder, in 2011. Deze keer komt zij samen met haar drie kinderen: Cindy, Marleen en Sander Vermeulen. Vier professionele kunstenaars, één familie. Vier verschillende invalshoeken, één bijzonder sfeervolle en spannende tentoonstelling. Met kunstwerken die de kijker uitnodigen om aandachtig bij stil te staan. 

De weg naar deze expositie was een avontuur. Met zijn vieren naar Noorwegen om Edvard Munch te zien. De ontdekking dat hij in zijn werk veel dingen niet afmaakte – zelfs gezichten niet -, leverde boeiende gesprekken op over de essentie van een kunstwerk. Wanneer is het goed, wanneer is het af? Het bracht hen inspiratie voor onderzoek, experimenteren en nieuw werk. Daar werden de eerste plannen voor VIER gesmeed. 

Voor Maria Visser begint het altijd met goed kijken. Elke tekening of schilderij is een compositie van elementen uit de beelden die ze opslaat. In het verleden speelden mensen de belangrijkste rol in haar werk, tegenwoordig vooral landschappen. De uitdaging die zij zichzelf voor de komende tijd stelt, is om die beide onderwerpen te combineren.

De natuur, en bomen in het bijzonder, vertegenwoordigt voor Cindy Vermeulen troost, schoonheid en de kracht van de tijd. In haar schilderijen draait het niet alleen om natuurbeleving. Meestal voegt zij een extra dimensie toe, vaak hangt die samen met de menselijke invloed op de natuur. Cindy werkt met jaarthema´s, in 2023 luidt dat Geluk is soms. Tijdens de tentoonstelling vindt u dat onder meer terug in een video met herinneringen aan schoonheid. In een van de workshops kunt u samen met Cindy verder werken aan uw eigen herinneringen.

De kwetsbare mens is het uitgangspunt voor Marleen Vermeulen. Haar werk bevindt zich daar waar woorden tekortschieten of ontoereikend zijn. Waar beelden, herinneringen en gedachten het overnemen. De mensen met wie ze werkt als beeldend therapeut in een psychiatrische kliniek zijn een inspiratiebron. 

In tegenstelling tot zijn zussen bracht Sander Vermeulen een deel van zijn jeugd door in de stad. Dat zie je terug in zijn werk. Hij tekent graag omgevingen, waarbij de mens afwezig is en je aandachtig kunt waarnemen. Zijn werk toont zijn beleving van de gelaagdheid, de anatomie van de architectuur. 

Alle kunstwerken zijn opvallend goed verzorgd. Alle vier kunstenaars gaan bedachtzaam om met materiaal, vorm en kleur. Ook de liefde voor kunst, natuur en leefomgeving vormt een rode draad. Hoe verschillend ook, kunstwerken van alle vier appelleren aan herinneringen. Hun werk spreekt de verbeelding van toeschouwers aan. Het doet ze vaak denken aan momenten uit hun eigen leven. 

Van harte welkom! De feestelijke opening wordt op zondag 4 juni om 15:00 uur verricht door dichter Kasper Peters. Zangeres Leonieke Toering verzorgt de muzikale omlijsting. Uiteraard zijn de vier kunstenaars er dan ook. Tijdens de expositie, die duurt tot en met 15 juli, kunt u hen ontmoeten op de vrijdagmiddagen. Zij geven dan verschillende workshops of zijn aan het werk in Galerie Oosthem.
Laat het even weten als u komt en/of meedoet! Dit kan via het contactformulier.

Openingstijden 

VIER
schilderijen en tekeningen
van Maria Visser, Cindy, Marleen en Sander Vermeulen

4 juni tot en met 15 juli 2023
op vrijdag en zaterdag van 13:00 – 17:00 uur
en op afspraak

Elke vrijdag is er minstens een van de kunstenaars aanwezig. Zij geven een workshop of zijn ter plekke aan het werk. 

VAN HARTE WELKOM!
Voor workshops geldt: wie het eerst komt … En vol is vol.
Laat het even weten als u komt of meedoet. Dat kan via het contactformulier

Activiteiten
rondom VIER

zondag 4 juni 15:00 uur
Feestelijke opening door dichter Kasper Peters,
Leonieke Toering verzorgt de muzikale omlijsting.

vrijdag 9 juni 15:00 – 17:00 uur
Workshop Werkman
door Maria Visser en Marleen Vermeulen
Hendrik Werkman (1882- 1945) was boekdrukker en kunstenaar. Hij werd bekend als de drukker van kunstenaarsvereniging De Ploeg in Groningen.
In deze workshop staat zijn knipsel- en stenciltechniek centraal. U leert hoe u met behulp daarvan creatieve kunstwerken kunt maken.
Een unieke kans om inspiratie op te doen en nieuwe vaardigheden te leren.

Voor beginners en gevorderden
Maximaal 8 personen
Kosten (inclusief materiaal en catering) € 20 p.p. 
Inschrijven via het contactformulier

Vrijdag 16 juni 15:00 – 17:00 uur
Workshop Kadrering en esthetiek
door Cindy en Marleen Vermeulen

Schoonheid omlijsten. Wat is het effect van een lijst, een kader op kunst? Een kwestie van beperking, focus of accent? U gaat dat onderzoeken en ervaren, met behulp van knip- en papiertechnieken op de overheadprojector.
Inspirerend en de moeite waard, voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst.

Maximaal 8 personen
Kosten (inclusief materiaal en catering) € 20 p.p. 
Inschrijven via het contactformulier

Vrijdag 23 juni 2023
Artists present
Sander Vermeulen en Maria Visser

U krijgt de kans om met Maria en Sander in gesprek te gaan en meer te weten te komen over hun inspiratiebronnen en werkwijzen. Zij geven ook graag een toelichting op de kunst die in Galerie Oosthem is tentoongesteld. En ze beantwoorden al uw vragen daarover. Sander en Maria zijn ter plekke bezig met nieuw werk, zodat u een blik kunt werpen op hun creatieve proces. 

vrijdag 30 juni
Workshop Schoonheid en geluk 15:00 – 17:00 uur
Artist present
door Cindy Vermeulen

Cindy leidt u graag rond langs de kunstwerken van haarzelf en haar familie. Zij geeft een toelichting en beantwoordt al uw vragen.
Bovendien kunt u deelnemen aan de workshop Schoonheid en geluk. Wat hebben die twee met elkaar te maken? Deelnemers gaan onder leiding van Cindy op een creatieve manier aan de slag met knip- en papiertechnieken op de overheadprojector om een antwoord te zoeken. 

Maximaal 8 personen
Kosten (inclusief materiaal en catering) € 20 p.p. 
Inschrijven via het contactformulier

vrijdag 7 juli
Artist present
Sander Vermeulen

Sander is aan het werk in de galerie. Hij vertelt u graag meer over de kunst van hemzelf en zijn familie die u daar kunt bezichtigen. Uiteraard beantwoordt hij ook uw vragen. Sander gaat ook graag met u in gesprek over zijn inspiratiebronnen en werkwijze, en over zijn ontwikkeling als kunstenaar.


vrijdag 14 juli
Workshop Geluk
Artists present

Alle vier kunstenaars zijn aanwezig. Ze geven toelichting op hun kunst in de galerie en beantwoorden uw vragen.  Zij vertellen u ook graag over hun ontwikkelingen als kunstenaar. Waarom ging Maria bijvoorbeeld toen ze bijna 60 was opnieuw een kunstopleiding volgen? En wat heeft dat haar gebracht?  Of waaruit bestaat de wisselwerking tussen werk en kunstenaarschap bij de andere drie? Het thema Geluk staat centraal in de workshop.  Met behulp van de overheadprojector gaat u creatief aan de slag om inzichten over en elementen van geluk te ontdekken.                              

Maximaal 8 personen
Kosten (inclusief materiaal en catering) € 20 p.p. 
Inschrijven via het contactformulier