persbericht

Schilders van Hernepaed 4

In 2024 staat het werk van Olav Cleofas van Overbeek en van Far Wevers centraal in Galerie Oosthem. Een bijzondere gebeurtenis. Beide kunstenaars hebben gewoond en gewerkt in de 110-jarige boerderij waarvan een deel 20 jaar geleden is omgebouwd tot de huidige expositieruimte. Beiden vonden inspiratie in hun directe omgeving, het Friese landschap. Maar nooit eerder zijn de schilderijen van deze kunstenaars samengebracht. Op 28 april is de feestelijke opening van deze jubileumtentoonstelling. 

De stilte verbeeld

Al jong is Olav Cleofas van Overbeek (1946) aan het tekenen en schilderen. Hij besluit na de HBS naar de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam te gaan. Daar wordt hij geraakt door de stillevens van Morandi. Vooral door de stilte en de eenvoud. Dat sluit precies aan bij Olavs behoefte aan stilte die hij ervaart in de natuur en tijdens het mediteren. Na afronding van zijn studie bouwt hij een atelier in de tuin van zijn ouders. Olav Cleofas ontwikkelt een schildertechniek om die ervaringen van stilte, ruimte en eenheid vorm te kunnen geven. Zo kent elk schilderij een spannend spel van licht. Je kunt er met het oog doorheen wandelen van het lichtste licht tot de diepste schaduw. Elk schilderij is een open ruimte, die uitnodigt tot bespiegeling, verstilling of inkeer. 

Sporen van landschap
Far Wevers (1940-2019) ontplooit zich vanaf zijn 40e als veelzijdig kunstenaar. Hij gaat Nederlands studeren en later naar de kunstacademie in Twente. Hij manifesteert zich als dichter, schilder, graficus en beeldhouwer. In 2004 wordt Far tevens Galeriehouder. Daarbij trekt hij altijd een eigen plan. Zijn belangrijkste doel is om andere kunstenaars een podium te geven.  Far houdt van de natuur. Hij kijkt altijd zijn ogen uit, vol verwondering. Hij legt ervan vast wat voor hem de essentie vormt. Alleen de lucht, bijvoorbeeld, of daar waar land en lucht elkaar raken. De leegte, de symmetrie, de chaos of de schoonheid. U vindt er sporen van terug in zijn werk. Beschouwende, ingetogen schilderijen, sommige gelardeerd met Fars humor. Kunstwerken die elk een eigen verhaal vertellen aan de kijker. 

Feestelijke opening
Olav Cleofas liet stallen ombouwen tot ateliers, Far maakte van een deel een galerie. Allebei bouwden ze er laag voor laag aan hun schilderijen. Beiden zijn gevoelig voor de natuur en haar seizoenen. Beiden op zoek naar de essentie. Twee totaal verschillende kunstenaars, en toch zielsverwanten. Hun schilderijen samengebracht in Galerie Oosthem zorgen voor een onverwacht verrassende en ontroerende expositie. U kunt deze schilderijen het hele expositieseizoen ervaren. Bovendien zijn er drie periodes met gastkunstenaars. Ubaldo Sichi toont zijn transparante wereld op schermen (18 mei tot 13 juli). José Witteveen en Michelle Samba treffen er als artists in residence (15 juli – 25 augustus) voorbereidingen voor Kikkerperspectieven en Landskapsine. Persheng Warzandegan, een van de eerste exposanten, keert terug met haar keramiek (31 augustus – 5 oktober).
In het kader van deze expositie organiseren we allerlei activiteiten. Zo is er op zaterdag 8 juni van 15.00 – 17.00 een bijeenkomst voor mensen uit Oosthem en omgeving, om de band tussen galerie en gemeenschap te onderstrepen. Verder zijn er ontmoetingen met de kunstenaars, workshops en een poëziemiddag.

Op zondagmiddag 28 april om 15.00 uur is de feestelijke opening door kunsthistoricus Feya Wouda en Job van Overbeek. Met een muzikale omlijsting door Berend Salverda. Bovendien worden dan de Verzamelde gedichten van Far Wevers gepresenteerd. Van harte welkom!
Wij stellen het op prijs als u uw komst meldt! Dit kan via het contactformulier.

INTERMEZZO KAMERSCHERMEN

Ubaldo Sichi is de eerste gastkunstenaar in het jubileumjaar van Galerie Oosthem. Tussen de schilderijen van Olav Cleofas van Overbeek en Far Wevers kunt u van 18 mei tot en met 13 juli genieten van zijn poëtische kamerschermen. Kunstwerken die meebewegen met het licht … 

Dankzij het materiaal waarmee hij werkte kwam Ubaldo op het idee van kamerschermen. Hij ontdekte dat opgedroogde acrylverf flexibel, transparant en sterk is. Daarmee ging hij spelen en experimenteren. Het resultaat? Hij maakt mallen van was en giet die vol met acryl. Dat levert driedimensionale vormen op. Omdat die lichtdoorlatend zijn, hebben ze het meeste effect als het kunstwerk van de muur loskomt. Sinds dertig jaar maakt Ubaldo daarom ook kunst op en van kamerschermen. In Galerie Oosthem staat een selectie uit die hele periode. In het begin gebruikte hij figuren die in zijn hoofd rondlopen. De laatste jaren zijn het vooral moderne dansers die hem inspireren. Zijn werken zijn niet eenduidig en niet duidelijk te begrijpen. ‘Een beetje vervreemdend, net als een gedicht. Pas interessant en de moeite waard als het snaren raakt en bij mensen associaties en emoties oproept.’

Van Italië naar Amsterdam
Ubaldo Sichi (1952) is geboren en getogen in Florence. Als kind raakte hij in het Palazzo degli Uffizi betoverd door La Primavera van Sandro Botticelli. Sindsdien wist hij dat hij kunstenaar wilde worden. En met een omweg is dat gelukt. Hij werd elektrotechnicus. Op zijn twintigste wilde hij weg uit Italië. Al liftend trok hij Europa door en bezocht Londen, Keulen, Kopenhagen, Parijs, Stockholm … En Amsterdam. Daar voelde hij zich meteen prettig. Het was midden in de hippietijd. Hij informeerde alvast naar mogelijkheden voor een kunstopleiding. Enkele jaren later kwam hij terug en hij woont er nog steeds. Samen met zijn Friese vrouw. In 1982 studeerde hij af aan de Rietveld Academie. 

Terug in Friesland
In Galerie Oosthem staan zijn kamerschermen tussen de schilderijen van Olav Cleofas van Overbeek en Far Wevers. Evenals deze schilders bouwt Ubaldo zijn kunstwerken op. Bij alle drie speelt licht een hoofdrol. Zij vertellen alle drie verhalen waarbij mensen zich afvragen: wat is hier gaande?  Zij hebben ook alle drie in de loop van hun leven een band opgebouwd met Friesland. Ubaldo is blij dat hij zijn werk na enige (corona)jaren weer in Friesland kan laten zien. Samen zorgen de drie kunstenaars voor een prachtige tentoonstelling waar veel te zien en te beleven valt. 

In Galerie Oosthem
Intermezzo kamerschermen start met een feestelijke middag op zaterdag 18 mei van 15.00 – 17.00 uur.
Gitte Brugman, fotojournalist en bekend van haar kunstreportages in de Leeuwarder Courant, interviewt Ubaldo over zijn werk en werkwijzen.  Mart Salverda (trompet) en Wouter Offringa (gitaar) zorgen voor de muzikale omlijsting.  Op zaterdag 1 juni om 15.00 uur vertelt Ubaldo over zijn geschiedenis en zijn andere werk. Op 21 juni verzorgt hij een rondleiding langs de afzonderlijke kamerschermen. U kunt zich hiervoor aanmelden via het contactformulier op www.galerieoosthem.nl. Welkom!

Praktische informatie
GALERIE OOSTHEM
Open op vrijdag en zaterdag van 13.00 – 17.00 uur én op afspraak. 
Wij stellen het op prijs als u uw komst meldt!

INTERMEZZO I KAMERSCHERMEN van Ubaldo Sichi
18 mei tot en met 13 juli
SCHILDERS van  HERNEPAED 4
Olav Cleofas van Overbeek en van Far Wevers
28 april tot en met 5 oktober
Nadere gegevens over expositie, (gast)kunstenaars en activiteiten vindt u op www.galerieoosthem.nl.
Ubaldo Sichi: ubaldo-sichi@.nl

Hernepaed 4  8618 NN Oosthem
telefoon 0515 53 31 05 – www.galerieoosthem.nlsalverda.wevers@ziggo.nl