far wevers

Far wevers

Sporen van landschap
Far Wevers (1940-2019) ontplooit zich vanaf zijn 40e als kunstenaar. Eerst als dichter. Hij gaat Nederlands studeren en is een van de oprichters van VUS, Vereniging van Utrechtse Schrijvers. Ook publiceert hij enkele dichtbundels. Op latere leeftijd studeert hij aan AKI, de kunstacademie in Twente. Far manifesteert zich als schilder, graficus en beeldhouwer. In die tijd ontstond de kunstenaarsgroep No Limit, de eerste exposanten van Galerie Oosthem. Want Far wordt in 2004 tevens galeriehouder.  Hij groeit in die rol, trekt altijd een eigen plan en laat zich leiden door zijn intuïtie. Zijn belangrijkste doel is om andere kunstenaars een podium te geven. In 15 jaar geeft hij meer dan 100 verschillende kunstenaars de kans om hun werk te tonen.
Far houdt van de natuur. Hij kijkt altijd zijn ogen uit, vol verwondering en onbevangen als een kind. Hij legt ervan vast wat voor hem de essentie is. Alleen de lucht, bijvoorbeeld, of daar waar land en lucht elkaar raken. De leegte, de symmetrie, de chaos of de schoonheid. U vindt er sporen van terug in zijn werk. Beschouwende, ingetogen schilderijen, sommige gelardeerd met Fars humor. Kunstwerken die elk een eigen verhaal vertellen aan de kijker. 

Hernepaed 4
In 2002 belandt Far dankzij het werk van zijn vrouw in Friesland en hij raakt eraan verknocht. Hij leert Fries, leest Friese literatuur en verkent actief zijn nieuwe omgeving. Hij geniet met volle teugen van het wonen en werken op de boerderij.
Het Friese landschap blijkt vol verrassingen, elk jaargetijde opnieuw, en is voor Far een onuitputtelijke inspiratiebron. Niet alleen zijn schilderijen maar ook de houtsneden getuigen daarvan. Als laatste grote project maakt hij houtsneden van twaalf romaanse kerkjes. Stuk voor stuk parels van eenvoud en puurheid in het Friese land.