Olav cleofas van overbeek

Olav cleofas van overbeek

De stilte verbeeld

Al jong is Olav Cleofas van Overbeek (1946) aan het tekenen en schilderen. Hij besluit na de HBS naar de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam te gaan. Daar wordt hij geraakt door de stillevens van Morandi. Vooral door de stilte en de eenvoud. Dat sluit precies aan bij Olavs behoefte aan stilte die hij ervaart in de natuur en tijdens het mediteren. Na afronding van zijn studie bouwt hij een atelier in de tuin van zijn ouders. Olav Cleofas ontwikkelt een schildertechniek om die ervaringen van stilte, ruimte en eenheid vorm te kunnen geven. Zo kent elk schilderij een spannend spel van licht. Je kunt er met het oog doorheen wandelen van het lichtste licht tot de diepste schaduw. Elk schilderij is een open ruimte, die uitnodigt tot bespiegeling, verstilling of inkeer.

Hernepaed 4

In 1976 verhuist Olav Cleofas met zijn vrouw naar Friesland. Haar ouders komen ervandaan. Zij woonden een paar jaar in Nijezijl en van 1980 tot 1982 in Oosthem. Vanwege heimwee gaan ze terug naar de zandgronden, maar in 1989 kopen ze de boerderij aan Hernepaed 4. Daar wonen ze met hun vier kinderen. Olav Cleofas laat een deel van de stallen ombouwen tot ateliers. Hij geniet van de vergezichten, de luchten en het bijzondere Friese licht. En ook van kanoën op de Bolswarder Zeilvaart. En toch vertrekken ze na een aantal jaren. Olav Cleofas houdt te weinig tijd over om te schilderen, er is altijd zo veel te doen op de boerderij … 

Schilderijen en stillevens

Olav Cleofas heeft zijn werk al sinds jaar en dag ondergebracht bij Galerie Lieve Hemel in Amsterdam. Tot zijn volle tevredenheid. Koen Nieuwendijk brengt de schilderijen en litho’s van Olav Cleofas onder de aandacht van belangstellenden en zorgt ervoor dat zijn werk te zien is op kunstbeurzen. Hij regelt bovendien alles rondom de verkoop ervan.